"A l'atzar agraeixo tres dons:
haver nascut dona, de classe baixa i nació oprimida, i el tèrbol atzur de ser tres voltes rebel."
M. Mercè Marçal

Fes un tomb i...

llegeix, opina, crítica, comenta, etc.

divendres, 12 de febrer del 2010

Relats conjunts: Carta del senyor alcalde als veïns




LA NIT ESTELADA Vincent Van Gogh 1889


Benvolguts veïns i veïnes de Fartsdetot,

La situació de crisi actual és innegable, sabem que molts de vosaltres, fartsdetonencs i fartesdetonenques, ho esteu passant malament, i cada vegada us costa més arribar a final de mes. L'economia del consistori també ha fet una decaiguda molt gran, i els pressupostos municipals d'enguany han minvat respecte els anys anteriors, mentre que la despesa s'ha mantingut. 

Tots hem de ser conscients que s'hauran de prendre mesures per afrontar aquesta situació tan nefasta, així doncs, m'adreço a vosaltres per informar-vos d'una acció d'estalvi energètic que afectarà a tothom però que disminuirà la despesa econòmica de l'ajuntament. A partir del proper dilluns dia 15 de febrer de 2010, les bombetes dels fanals i faroles dels nostres carrers no s'encendran. Amb aquesta acció es permetrà un estalvi municipal molt elevat, que permetrà el manteniment de la resta de serveis.

Generalment, el consum energètic de l’enllumenat urbà és el més important en un municipi i la suspensió de la despesa energètica pot representar un estalvi econòmic substancial en el pressupost ordinari del nostre consistori. A part d’aquesta motivació econòmica, per emprendre una política de millora hi entren en joc altres aspectes com són els de la sostenibilitat o el de la imatge pública, ja que nosaltres volem ser un municipi capdevanter en emprendre accions d'estalvi per superar la crisi.

Sabem que d'entrada aquesta sembla una mesura molt dràstica, però si ens fixem en el nostre cel quan és de nit (i que normalment no veiem per culpa de la contaminació lumínica nocturna) veurem que la nostra ubicació sobre la muntanya i mirant a mar, un 94% de les nits permet veure clarament la lluna i els estels, i si ens hi fixem, fins i tot podem veure la via làctea i moltes constel·lacions estelars, que il·luminen suficientment els carrers del nostre poble.

Per tot l’anterior resulta necessari configurar un marc de referència i equilibri entre la suspensió del servei al ciutadà i la garantia de benestar dels convilatans sense l’enllumenat públic, amb aquest objectiu l'ajuntament repartirà dos llums solars a cada unitat familiar, perquè els col·loquin als extrem de les seves façanes de tal manera que garanteixi la visibilitat bàsica per poder accedir a les vivendes i per conèixer la resta de veïns en creuar-se quan realitzin alguna deambulació nocturna.

Abans de finalitzar aquest escrit, també m'agradaria dir que considero que a nivell social aquesta mesura pot ser molt profitosa per diferents motius. En primer lloc penseu que s'acabaran les xafarderies nocturnes, ja que no hi haurà prou visibilitat com per saber si anem a dormir sols o acompanyats, també millorarà la natalitat municipal, perquè hi haurà més racons on concebre critaures. Aquesta acció, en l'època estival, també representarà un estalvi econòmic per a les famílies, perquè disminuirà l'acumulació de mosquits i formigues voladores al voltant de les faroles, la qual cosa permetrà rebaixar la despesa en repelent d'insectes als veïns que surten a fer-la petar a la fresca.

Per acomiadar-me només els diré que pensin en positiu i que aprofitin les vetllades nocturnes per mirar al cel o per altres coses més íntimes.

Rebin una cordial salutació del seu alcalde.


Albí Dedia Solmolesta
Alcalde de Fartsdetot



18 comentaris:

  1. Carta al Sr. Alcalde de Fartsdetot

    Mal dia tingui senyor Alcalde. Primer de tot li vull dir que sembla mentida que vostè pugui ser l'alcalde del nostre poble, bé, d'aquest tros de terra on intentem viure apilats. I ara diu que sense llum??? Ens parla d'un poble capdevanter en emprendre accions d'estalvi?? Posi llum de baix consum i no ens deixi a les fosques!! Faci una relació de tasques a fer pel poble i, de manera comunitària, ordenada i voluntariament les farem. No esperi que amb bones paraules es guanyarà l'admiració de la gent, perquè, com ja sap, va sortir escollit perquè era el menys dolent.

    No obstant, i en relació a això que diu de la natalitat, li haig de dir que si que estaria bé que habilités alguns espais foscos per la trobada nocturna, sobretot allà al casc antic, aprop d'on viu lo Miquelet...quin tros de mascle! Diuen que aviat acabarà amb les existències femenines de la vila..., sexualment parlant...,bé, prou de xafardaries, que m'estova collons!! i ja fa rato que no em queixo!!! Òstia, és que estic fart de tot!! Aiii...sort que visc aquí...

    Faci honor al nom del seu poble, collons!! deixi el consistori ben amunt i superi la crisi comptant amb la gent, que a pesar de la nostra indignació més que profunda per tota la patuleia política i benestant que ens envolta, tenim un bon cor i estimem, per sobre de tot.

    I recordi, un macagundéu de tant en tant anima el cutarro i no fa mal a ningú!!

    Una veïna com cal la saluda,
    Filinena Ipiki Roca

    ResponElimina
  2. BONÍSSIM!! Em trec el barret! Senyora Filinena Ipiki Roca, m'ha deixat sense paraules! Estic impressionada! Bocabadada! Esmaperduda! Jajaja!

    ResponElimina
  3. molt bé molt bé...
    felicitats senyor alcalde... trobo molt encertada la mesura, sobretot pel que fa als efectes socials positius que s'en deriven.
    I deixis estar de bombetes de baix consum que aquestes també contaminen (menys clar,)
    que bonic tot el poble en penombra...
    el cel, la lluna, els estels... molt didàctic si senyor!
    de premi Nobel aquesta idea!
    felicitats AD!
    salut!

    ResponElimina
  4. Visca la demagògia! Els polítics són iguals a tot arreu, encara que siguin inventats!

    ResponElimina
  5. M'he divertit molt amb el text i amb els comentaris. Molt bo!

    ResponElimina
  6. A veure si s'escampa la noticia i deixem catalunya a les fosques, veig que te unes bones avantatges

    ResponElimina
  7. Adbega...genial!
    A veure si el propòsit de l'alcalde és augmentar la taxa de natalitat!

    Molt bon text!

    ResponElimina
  8. Magnífic relat irònic polític i jo diria que de rabiosa actualitat...amb la maleïda crisi....un relat molt original que m'ha sorprès agradablement!

    ResponElimina
  9. Felicitats, és càrrega l'erari public, amb plusvàlues i vendes de terrenys municipals a empreses privades, i ara ens toca a nosaltres pagar les conseqüències. Com sempre. I a més a més, ho fa en nom del progrés i la natalitat. Tregui abans la llum, al camp de golf del seu gendre, i la seva casa a quatre vents, amb 50000 hectaries de terreny.
    ^_^ . Felicitats pel relat.

    ResponElimina
  10. I que en farà dels calers que estalvii en enllumenat. Se'ls ha de vigilar de prop , aquests polítics!

    ResponElimina
  11. jajaja, molt bona història i la carta de l'anònim! Estaria bé de tant en tant apagar els llums per poder veure la nit estalada, sobre tot a ciutat, que no es veu res :)

    ResponElimina
  12. Molt bon relat. De debò.
    Fantàstic...

    ResponElimina
  13. M'has fet riure de valent! Bé, també la resposta a la teva carta, és clar. Però això ja són figues d'un altre paner...


    d.

    ResponElimina
  14. M'alegra veure que hi ha tanta gent que llegeix el meu blog i sobretot que s'ho passa bé amb alguna de les lectures! Gràcies a tots els comentaristes!

    ResponElimina
  15. ostres nena! és que és molt bo!!! la carta de l'alcalde i les respostes dels ciutadans... has creat un poble! Enhorabona!

    ResponElimina